Tjänster

Jag brinner för att hjälpa människor att läka och växa, och att sprida kunskap om psykologi

Psykoterapi / KBT

Alla kan någon gång i livet drabbas av en kris, som vid skilsmässa, förlust av arbetet eller någons död. Ibland kan det kännas så överväldigande att man kan behöva hjälp att ta sig igenom det.

Andra gånger kan det handla om en nedstämdhet som inte går över, oro eller ångest för något som påverkar vardagen och livet på ett negativt sätt. En del upplever livslånga problem med att skapa hållbara relationer. Då kan KBT vara ett sätt att komma vidare.

När man märker att man fastnat och inte kommer vidare själv så kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. Det är lika naturligt som att söka läkare när man har en fysisk åkomma som inte går över eller orsakar så pass mycket lidande att vardagslivet blir svårt

Föreläsningar

Jag föreläser om psykologi i allmänhet och hur vi påverkar varandra i synnerhet. Kunskap om påverkan kan man använda för att stärka sin integritet och frihet som person, skapa sundare företagskulturer och för ett mer demokratiskt samhälle.

Många vill påverka andra i sitt arbete och privat, som chefer, marknadsförare, säljare, politiker, tränare, arbetskamrater, vänner och inte minst föräldrar. Men alla kan inte konsten att få vad man vill ha inom etiska ramar, och Ibland övergår det till otillbörlig påverkan och i värsta fall systematisk manipulation. Inte minst finns oseriösa kurser för personlig utveckling med metoder som kan forcera de naturliga försvaren och kan skapa psykisk ohälsa. Eftersom det upplevs som skamligt att ”ha blivit lurad” vågar få söka hjälp eller upprättelse.

Rådgivning

Rådgivning kan ges till exempelvis personal inom skola, psykvård, kyrka, arbetsgivare, lagledare, polis, rättsväsende och journalister.
Det kan vara vid enstaka tillfällen eller ett mer långsiktigt samarbete. Det kan röra sig om frågor som vad är vetenskap och vad är fördomar, påverkan och etik, var går gränsen mellan påverkan och manipulation, sekteristiska grupper och företag, vilka riskfaktorer som finns för maktmissbruk och rekryteringsmetoder. Det kan handla om religionsfrihet kontra mänskliga rättigheter, hur symptom hos utsatta yttrar sig, rehabiliteringsmetoder, vad man i sin profession kan och inte bör göra.

Helena Löfgren   

Helena Löfgren, legitimerad psykoterapeut. Foto: Petra Berggren Jag är legitimerad psykoterapeut och har en fil. kand. i psykologi. Idag jobbar jag på min privata psykoterapimottagning med KBT/ kognitiv beteendeterapi. Ett antal års arbete inom primärvården/ vårdcentraler har givit mig mig en bred erfarenhet, då jag träffat personer från olika kulturer, åldrar, yrken, sexuella läggning, olika problem och inte sällan flera diagnoser samtidigt förutom somatiska åkommor. Jag har idag glädje av min vana att samarbeta med läkare vilket jag fortsätter med på min privata psykoterapimottagning.

Jag har också erfarenhet av ledarskap från min tid som forskningsassistent på psykologiska institutionen i Stockholm, och som ledarskapskonsult. Min yrkesbana startade jag som dataprogrammerare, så min bana har varit krokig och lärorik.

När det gäller KBT,  Kognitiv beteendeterapi,  är jag också intresserad av den tredje vågens psykoterapi som inkluderar mindfulness och self-compassion. Jag mediterar dagligen som en ett sätt att ta hand om mig själv och utvecklas som person.

Utbildning inom psykologi och psykoterapi

Legitimerad psykoterapeut (KBT), Svenska institutet för kognitiv psykoterapi och auktoriserad av SfKBT – Svenska föreningen för kognitiva och beteendeinriktade terapier.

Fil. kand. psykoloig – Stockholms universitet

Schema terapi, modul A, på  Svenska institutet för kognitiv psykoterapi Mindfulness och self-compassion i primärvården – Akademiskt Primärvårdscentrum / CEFAM 

 

Information gällande pandemin Covid-19

Vi kan vi göra följande för att minska smittspridningen:
Vi hälsar på avstånd och undviker att ta i hand.

Vi hälsar på avstånd och undviker att ta i hand.

God handhygien är särskilt viktigt inom vården

God handhygien är särskilt viktigt inom vården

På mottagningen tvättar vi händerna med varmt vatten och tvål regelbundet
Video terapi med Helena Löfgren leg. psykoterapeut

Jobba hemifrån om det är möjligt

Boka video-samtal

Så länge Folkhälsomyndigheten rekommenderar dem som kan att jobba hemifrån, erbjuder jag enbart terapi via video. Jag använder Doxy.me liknar Skype, men är gjort för videosamtal som kräver stor säkerhet och är enkelt för dig som användare. Du behöver inte ladda ned något. Allt du behöver är en internetuppkoppling, så skickar jag en länk till ett digitalt väntrum. Läs mer under KBT/ KBT via video.

Blogg

Psykologi, livet och samhället ur en psykoterapeuts ögon

Är du ofrivilligt ensam?

Längtar du efter en kärleksrelation men är rädd att bli lämnad? Är dina relationer mest ytliga? Har du provat att dejta men känner dig aldrig riktigt nöjd? Dras du till de som redan är upptagna? Läs mer…