Jag ger rådgivning om hur man kan motverka otillbörlig påverkan och manipulation. Jag vänder mig till dig som i ditt yrke eller privat möter personer som utsätts. Du jobbar kanske inom inom skola, psykvård, socialtjänsten, kyrkan, polisen, rättsväsendet  eller som journalist. Du som privatperson kanske har en vän eller anhörig som du oroar dig för.

Vanliga frågor

Hur undviker du de vanligaste misstagen, och skapar förutsättningar för en dialog där personen kan uppmuntras att tänka själv? Vad ska man tänka på när det gäller rehabilitering? Vilka riskfaktorer som finns för maktmissbruk och rekryteringsmetoder? Var går gränsen mellan påverkan och manipulation?

Det kan handla om religionsfrihet kontra mänskliga rättigheter, hur symptom hos utsatta yttrar sig. Andra frågor kan vara rehabiliteringsmetoder, vad man i sin profession kan och inte bör göra.

Särskilt sårbar för påverkan är man som ungdom, men även som vuxen under perioder av omställning. När man börjar på ett nytt jobb, går på kurser med nya människor, efter en skilsmässa eller en anhörigs död är man extra sårbar.

Det handlar inte om tro utan fria informerade val

Det handlar inte om att en person tror på något annorlunda eller till och med bisarra saker, då vi har tankefrihet och religionsfrihet.

Det handlar om sammanhang en person på grund av påverkan och manipulation inte fullt ut får möjligheten att göra fria informerade val. Jag värnar om människors grundläggande mänskliga rättigheter som tankefrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Helena Löfgren föreläser om social påverkan, integritet och civilkurage
August Landmesser vägrar Hitlerhälsning 1936. Okänd fotograf.

Vilka sammanhang kan spåra ur?

Det finns inga sammanhang som är vaccinerade mot korruption. En ledare som får allt mer makt, tycker sig ha den enda sanningen och ser sig som utvald. De som säger emot tystas diskret eller kastas ut.

Det jag möter kan vara grupper som baseras på andlighet i olika former, personlig utveckling, alternativa terapiformer, yoga, pyramidspel, politik eller i princip vad som helst.

Ibland kan det handla om ett mer informellt sammanhang som en destruktiv relation eller en hel familj där föräldraalienation pågår.

Rådgivning för privatpersoner

När vi bokar ett första möte skickar jag er en uppsättning arbetsblad. Ni fyller i dem för att samla era tankar och avgöra om det verkligen rör sig om otillbörlig påverkan. För det första mötet rekommenderar jag en dubbelsession om 90 minuter för att göra en bedömning av sammanhanget. Eventuella efterföljande möten bokas utifrån era behov.

Rådgivning via video

Du som inte bor i Stockholm, eller inte kan ta dig till mottagningen av andra skäl kan föredra videomöten. Du kanske har förkylningssymptom eller liknande som gör att du inte bör ha sociala kontakter.
Läs mer om videosamtal.

Helena Löfgren iKBT - KBT via internet

Här kan du lära dig mer om social påverkan:
Lästips: med böcker, poddar och filmer
Länkar: till mer information, stödorganisationer m.m.